Op 1 september 2015 ben ik, Mariëlle Merks, begonnen met werken als leerling gastvrouw bij Le mirage. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en ben ik afgestuurd als gastvrouw en werk ik met onwijs veel plezier bij Le mirage. Of ik verder wil met leren? Zeker, maar niet in de schoolbanken…
Een paar weken geleden kregen we het erover om ons misschien
nog meer te verdiepen op het gebied van wijn. Een uitstapje op de maandag naar
Duitsland? Makkelijk te rijden en de volgende dag kunnen we met alle nieuwe
informatie aan het werk! Zo gezegd, zo gedaan. Tenminste, de bestemming werd
Frankrijk en nee niet één dag, maar het werden vier dagen..
We werden uitgenodigd door onze wijnleverancier Winetable Wijnimport,
om mee te gaan op wijnreis naar het zuiden van Frankrijk, de Languedoc. Colinde
vroeg aan mij of ik misschien interesse had om mee te gaan, natuurlijk wilde ik
dat!! Na weken van aftellen, was het dan zover!!
Dag 1: op maandag 10 juli vertrokken wij vanuit Emmeloord
naar Rotterdam The Hague Airport. Colinde en ik zouden daar de andere reisgenoten
ontmoeten, eenmaal iedereen ontmoet kon de reis beginnen! Maar eerst inchecken
en landen op de plek van bestemming. Naarmate de vluchttijd naderde werd ik
maar stiller, spanning.. vliegangst? Ik? Nee toch? Ja hoor, verkrampt in het
vliegtuig en om de vijf minuten kijken of we al geland waren op het vliegveld
van Montpellier. Fijn, die anderhalf uur leek wel een eeuwig te duren. Geland,
yes!!
Eenmaal aangekomen bij het eerste wijnhuis (Picpoul de Pinet
Les Flamants/Intense) kregen wij een rondleiding, van wijnkelder tot aan het
dak waar je een waanzinnig uitzicht had over de wijngaarden. Modern wijnhuis,
waarbij ze de tanken met wijn stuk voor stuk per computer systeem in de gaten
houden. Maar wat wil je ook, als er meer dan 100 tanks zijn..
Na de rondleiding sloten wij af met de (eerste) proeverij! Picpoul de Pinet, mooie witte wijn, best ziltig in de neus maar ontzettend fris qua mondgevoel, blijft erg lang nazingen. Ik snap wel dat deze wijn zijn eigen Appellation heeft! J
Na de rondleiding sloten wij af met de (eerste) proeverij! Picpoul de Pinet, mooie witte wijn, best ziltig in de neus maar ontzettend fris qua mondgevoel, blijft erg lang nazingen. Ik snap wel dat deze wijn zijn eigen Appellation heeft! J
Nu op weg naar het hotel! Even opfrissen en dan gaan we door
naar restaurant La Ferme Marine, een seafood restaurant. Na een gezellig diner
met de wijnen van de proeverij, gingen nog ‘even’ het stadje.
![]() |
Oesterbanken in Marseillan |
Dag 2: na een kort nachtje werden wij vroeg bij het ontbijt
verwacht, want we vertrokken om 7:45 uur naar het tweede wijnhuis! Op naar
Saint-Félix de Lodez voor een bezoek aan Terrasses du Larzac. Op 26 juni is
Terrasses du Larzac officieel erkend als zelfstandige appellation. Eerst een
bezoekje aan de wijngaarden, mooi gelegen in glooiend landschap. Vuursteen als
grondsoort. Nog nooit eerder had ik een eivormige tank gezien in een
wijnkelder. Normaal gesproken zie je vaten of tanks, maar een eivormige tank?
Nee.. maar de techniek erachter zult u verbazen. Zodra de wijn in de eivormige
tank zit, blijft de wijn circuleren, zo krijgt de wijn meer smaak en body.
Op naar wijnhuis drie, Faugéres – Domaine Gabaron. We reden
over allemaal smalle weggetjes, omringd door wijngaarden van Domaine Gabaron.
Zeer bijzonder, want deze wijngaarden hadden geen vuursteen als grondsoort,
maar leisteen. De luchtvochtigheid is in het gebied zeer laag. Deze wijnboer
heeft een zeer sfeervolle kelder waarin hij zijn wijnen verkoopt en waar wij
tevens de proeverij hadden. Ondertussen had iedereen best trek gekregen, en dat
kwam goed uit. We gingen lunchen bij restaurant te Faitout. Een heerlijke drie
gangen lunch gehad met de wijnen die wij geproefd hadden bij de proeverijen.
Na de lunch hadden we de volgende afspraak, wijnhuis nummer vier. Saint – Chinian Berlou, Vignes Royales. Mooie wijnen geproefd, maar wat mij bij blijft is de likeur van de Syrah druif. Erg geconcentreerd en smaakvol!! Ook deze wijngaard had weer een andere grondsoort, graniet.
Na de lunch hadden we de volgende afspraak, wijnhuis nummer vier. Saint – Chinian Berlou, Vignes Royales. Mooie wijnen geproefd, maar wat mij bij blijft is de likeur van de Syrah druif. Erg geconcentreerd en smaakvol!! Ook deze wijngaard had weer een andere grondsoort, graniet.
Snel even een powernapje doen in de bus, want we hadden nog
een hele avondplanning! De twee aankomende dagen zouden wij verblijven in
Chateau de Ciceron. Eenmaal geïnstalleerd in wie in welke kamer zou slapen,
namen wij snel even een verfrissende duik in het zwembad voordat we zouden gaan
dineren. Eerst even opdrogen door de zon en daarna ons klaarmaken voor het
diner. Een heerlijk diner, met paella op het menu, wijnen van Chateau de
Ciceron, goed gezelschap en prachtig uitzicht. Tijdens het diner hadden wij
kennisgemaakt met de eigenaresse, Claude Vialade, van het Chateau. Een vrouw
die weet wat ze wilt en hoe ze dat wil bereiken. Businessvrouw in den top.
Colinde en ik hadden ons voorgekomen om alles te proberen op het gebied van eten en drinken. Hoort geitenkaas ook bij alles proberen? Zeker.. mijn hart zat in mijn keel. Maar ik het gegeten, en weet u? Ik vond het nog lekker ook.
Colinde en ik hadden ons voorgekomen om alles te proberen op het gebied van eten en drinken. Hoort geitenkaas ook bij alles proberen? Zeker.. mijn hart zat in mijn keel. Maar ik het gegeten, en weet u? Ik vond het nog lekker ook.
Wordt vervolgd, volgende keer dag 3 t/m 5!
Reacties
Een reactie posten