Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn eerste wijnreis, van 10 t/m 14 juli 2017 (deel 1)


Op 1 september 2015 ben ik, Mariëlle Merks, begonnen met werken als leerling gastvrouw bij Le mirage. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en ben ik afgestuurd als gastvrouw en werk ik met onwijs veel plezier bij Le mirage. Of ik verder wil met leren? Zeker, maar niet in de schoolbanken…
Een paar weken geleden kregen we het erover om ons misschien nog meer te verdiepen op het gebied van wijn. Een uitstapje op de maandag naar Duitsland? Makkelijk te rijden en de volgende dag kunnen we met alle nieuwe informatie aan het werk! Zo gezegd, zo gedaan. Tenminste, de bestemming werd Frankrijk en nee niet één dag, maar het werden vier dagen..
We werden uitgenodigd door onze wijnleverancier Winetable Wijnimport, om mee te gaan op wijnreis naar het zuiden van Frankrijk, de Languedoc. Colinde vroeg aan mij of ik misschien interesse had om mee te gaan, natuurlijk wilde ik dat!! Na weken van aftellen, was het dan zover!!

Dag 1: op maandag 10 juli vertrokken wij vanuit Emmeloord naar Rotterdam The Hague Airport. Colinde en ik zouden daar de andere reisgenoten ontmoeten, eenmaal iedereen ontmoet kon de reis beginnen! Maar eerst inchecken en landen op de plek van bestemming. Naarmate de vluchttijd naderde werd ik maar stiller, spanning.. vliegangst? Ik? Nee toch? Ja hoor, verkrampt in het vliegtuig en om de vijf minuten kijken of we al geland waren op het vliegveld van Montpellier. Fijn, die anderhalf uur leek wel een eeuwig te duren. Geland, yes!!
Eenmaal aangekomen bij het eerste wijnhuis (Picpoul de Pinet Les Flamants/Intense) kregen wij een rondleiding, van wijnkelder tot aan het dak waar je een waanzinnig uitzicht had over de wijngaarden. Modern wijnhuis, waarbij ze de tanken met wijn stuk voor stuk per computer systeem in de gaten houden. Maar wat wil je ook, als er meer dan 100 tanks zijn..
Na de rondleiding sloten wij af met de (eerste) proeverij! Picpoul de Pinet, mooie witte wijn, best ziltig in de neus maar ontzettend fris qua mondgevoel, blijft erg lang nazingen. Ik snap wel dat deze wijn zijn eigen Appellation heeft! J
Nu op weg naar het hotel! Even opfrissen en dan gaan we door naar restaurant La Ferme Marine, een seafood restaurant. Na een gezellig diner met de wijnen van de proeverij, gingen nog ‘even’ het stadje.

Oesterbanken in Marseillan
Dag 2: na een kort nachtje werden wij vroeg bij het ontbijt verwacht, want we vertrokken om 7:45 uur naar het tweede wijnhuis! Op naar Saint-Félix de Lodez voor een bezoek aan Terrasses du Larzac. Op 26 juni is Terrasses du Larzac officieel erkend als zelfstandige appellation. Eerst een bezoekje aan de wijngaarden, mooi gelegen in glooiend landschap. Vuursteen als grondsoort. Nog nooit eerder had ik een eivormige tank gezien in een wijnkelder. Normaal gesproken zie je vaten of tanks, maar een eivormige tank? Nee.. maar de techniek erachter zult u verbazen. Zodra de wijn in de eivormige tank zit, blijft de wijn circuleren, zo krijgt de wijn meer smaak en body.

Op naar wijnhuis drie, Faugéres – Domaine Gabaron. We reden over allemaal smalle weggetjes, omringd door wijngaarden van Domaine Gabaron. Zeer bijzonder, want deze wijngaarden hadden geen vuursteen als grondsoort, maar leisteen. De luchtvochtigheid is in het gebied zeer laag. Deze wijnboer heeft een zeer sfeervolle kelder waarin hij zijn wijnen verkoopt en waar wij tevens de proeverij hadden. Ondertussen had iedereen best trek gekregen, en dat kwam goed uit. We gingen lunchen bij restaurant te Faitout. Een heerlijke drie gangen lunch gehad met de wijnen die wij geproefd hadden bij de proeverijen.
Na de lunch hadden we de volgende afspraak, wijnhuis nummer vier. Saint – Chinian Berlou, Vignes Royales. Mooie wijnen geproefd, maar wat mij bij blijft is de likeur van de Syrah druif. Erg geconcentreerd en smaakvol!! Ook deze wijngaard had weer een andere grondsoort, graniet.

Snel even een powernapje doen in de bus, want we hadden nog een hele avondplanning! De twee aankomende dagen zouden wij verblijven in Chateau de Ciceron. Eenmaal geïnstalleerd in wie in welke kamer zou slapen, namen wij snel even een verfrissende duik in het zwembad voordat we zouden gaan dineren. Eerst even opdrogen door de zon en daarna ons klaarmaken voor het diner. Een heerlijk diner, met paella op het menu, wijnen van Chateau de Ciceron, goed gezelschap en prachtig uitzicht. Tijdens het diner hadden wij kennisgemaakt met de eigenaresse, Claude Vialade, van het Chateau. Een vrouw die weet wat ze wilt en hoe ze dat wil bereiken. Businessvrouw in den top.
Colinde en ik hadden ons voorgekomen om alles te proberen op het gebied van eten en drinken. Hoort geitenkaas ook bij alles proberen? Zeker.. mijn hart zat in mijn keel. Maar ik het gegeten, en weet u? Ik vond het nog lekker ook.  


Wordt vervolgd, volgende keer dag 3 t/m 5!

Reacties

Populaire posts van deze blog

(h)eerlijk eten en drinken maar hoe zit het met de veiligheid?

Al meer dan 12 jaar ben ik, Henry Juffermans, gastheer in Le mirage en dat met heel veel plezier. Ik geniet ervan om u een (h)eerlijke maaltijd te mogen serveren. Nog mooier wordt dat eten met een bijpassende wijn. Want zonder wijn eet men en met wijn dineert men, zeg ik altijd.  De wijnkeuze die ik hier maak voor u komt voort uit mijn studie en de liefde voor wijn. En heel veel combinaties proeven en durven te doen; ik verras u graag. Maar er komt veel meer kijken bij mijn gastheerschap. Ook wij moeten voldoen aan veel wettelijk opgelegde regels voordat we überhaupt open mogen zijn. Denk hierbij  aan EHBO (Colinde de Nijs) en BHV (Guust de Nijs en ikzelf). Daarnaast moest er een paar jaar terug een verplichte brandmeldinstallatie worden aangebracht omdat ons bedrijf zich boven de acht meter bevinden. Maar met een paar duizend euro aan investering waren we er nog niet: er moest een verplichte “beheerder brandmeldinstallatie” worden gevolgd. Dus ik mocht op een tweedaagse cur

Mijn eerste wijnreis, van 10 t/m 14 juli 2017 (deel 2)

Vervolg wijnreis, door Marielle Merks Dag 3: de volgende ochtend werden we wakker door de geur van heerlijke verse broodjes. Met een goed gevulde maag gingen we naar Moux voor een bezoek aan Corbieres, Plo de Vents . Prachtige locatie, en weer hadden deze wijngaarden een totaal andere grondsoort dan de wijnhuizen hiervoor. Plo de Vents werkt organisch en zij zijn van mening dat je andere bebossing niet moet weghalen uit de wijngaard. Na de uitleg bij de wijngaarden, kregen wij een rondleiding door de wijnkelder. Wat ons opviel? De eivormige tanks, gemaakt van terracotta. Mooie, smaakvolle en verfijnde wijnen geproefd. Door naar het volgende wijnhuis, Chateau Remouly . We ontmoeten de wijnmaker Philippe Courrian in zijn wijnkelder/opslag. Het eerste wat ik zie is een palet vol met wijnen uit de Medoc, Bordeaux. En wat blijkt? Deze man komt oorspronkelijk uit de Bordeaux en zijn zoon is wijnmaker op het Chateau in de Bordeaux. Philippe is verliefd geworden op de Languedoc, nou ja