Vervolg wijnreis, door Marielle Merks
Door naar het volgende wijnhuis, Chateau Remouly. We
ontmoeten de wijnmaker Philippe Courrian in zijn wijnkelder/opslag. Het eerste
wat ik zie is een palet vol met wijnen uit de Medoc, Bordeaux. En wat blijkt?
Deze man komt oorspronkelijk uit de Bordeaux en zijn zoon is wijnmaker op het
Chateau in de Bordeaux. Philippe is verliefd geworden op de Languedoc, nou ja,
eigenlijk op het plekje waar hij woont en waar zijn wijngaarden gelegen zijn.
Op weg naar het Chateau word je aan alle kanten omringd door heuvels en
wijngaarden. Onze gids zei, jullie gaan nu iets zien wat je nog nooit eerder
hebt gezien bij de wijngaard. iedereen was druk aan het kijken of er iets
opmerkelijks te zien was aan de wijngaarden, een andere snoeimethode? Een
andere grondsoort? Dichtbebouwde wijngaarden? Niemand kon de vinger erop
leggen. Weer kregen wij een rondleiding bij de wijngaarden, en opeens… we
werden verrast door een waanzinnig natuurverschijnsel. Deze man had een hele
oase achter zijn huis. Een klein, helder meertje, een stoel en een goed glas
wijn en je bent gezegend voor de hele dag! Prachtig. We sloten af met een
proeverij. Prachtige en zacht verfijnde rode wijnen. Het lijkt alsof je een
wijn uit de Bordeaux drinkt, maar niks is minder waar. ;) “Je vous présente, ce
rêve devenu réalité”
Dag 3: de volgende ochtend werden we wakker door de geur van
heerlijke verse broodjes. Met een goed gevulde maag gingen we naar Moux voor
een bezoek aan Corbieres, Plo de Vents. Prachtige locatie, en weer hadden deze
wijngaarden een totaal andere grondsoort dan de wijnhuizen hiervoor. Plo de
Vents werkt organisch en zij zijn van mening dat je andere bebossing niet moet
weghalen uit de wijngaard. Na de uitleg bij de wijngaarden, kregen wij een
rondleiding door de wijnkelder. Wat ons opviel? De eivormige tanks, gemaakt van
terracotta. Mooie, smaakvolle en verfijnde wijnen geproefd.
Ondertussen was het alweer 12:00 uur en hadden we best trek.
Kwam goed uit, want de volgende afspraak was in Lagrasse voor een lunch. Na de
lunch vertrokken we naar Domaine Saint Julien – Domaine d’André. In
tegenstelling tot de wijnboeren hiervoor, werden deze druiven wel machinaal geoogst.
En wat een opslagruimte… zoveel tanks had ik nog nooit bij elkaar gezien. Ook
bij deze wijnboer mochten wij wijn direct uit de tanks proeven.
Daarna gingen we voor wat entertainment naar Carcassonne,
een oude historische stad. Ook deze avond verbleven we weer in Chateau de
Ciceron. Na een drukke dag, even opfrissen en snel door naar de barbecue. Als
dessert kregen we een ruime keuze aan diverse soorten kazen. Een hele gezellige
avond met elkaar gehad, maar er komt ook een einde aan. Snel naar bed, want de
dag erna hadden we weer een volgeboekte dag!
Dag 4: weer werden we wakker door de geur van heerlijke
broodjes.. een goed ontbijt is het halve werk. Op naar Maury, want daar is onze
volgende afspraak. De wijngaarden liggen aan de voet van de Pyreneeën. Waarschijnlijk
kennen de meeste mensen Maury wel, lijkt een beetje op port/sherry. Helaas is
het steeds minder populair, wat ik niet begrijp. Maury is zo’n ontzettend mooi
product, en kan op verschillende manieren gecombineerd worden. Ook heel lekker
als aperitief!!
Na de proeverij bij Maury – Domaine Montagne, reden wij door
naar Caramany – Chateau Mauléon. Een prachtige rit! De wijngaarden van Caramany
kijken uit op de vallei van de Agly, de voormalige grens tussen Frankrijk en
Spanje. De wijnstokken gedijen op granietbodem wat zorgt voor best wat vuurwerk
in het glas. Na de plaspauze reden we door het dorpje de bergen in waar de
wijngaarden zijn gelegen. Grenache en syrah stonden op één wijngaard, wat ik
best bijzonder vond. Maar als je het verschil ziet, is er niks aan de hand. De
wijngaarden worden beïnvloed door een zeeklimaat. Chateau Mauléon maakt zwoele,
smaakvolle rode wijnen. Zeker een bezoek waard wanneer u in de buurt bent!
Aangezien we dicht in de buurt waren van de kust, hadden wij
een lunch bij Les Voiles Blanches op het strand! We hadden daar tapas gegeten
en genoten van de wijnen die we die ochtend geproefd hadden.
Na de
(uitgebreide) lunch waren we door gereden naar het laatste wijnhuis van deze
week, chateau Fitou. De wijnvelden bevinden zich in de buurt van het meer Leucate. De
invloed van het meer is dan ook erg goed te merken. Het levert frisse rode
wijnen op met mooie tannines. Ze maken niet alle rode wijnen. Afgelopen jaar
liepen ze door de wijngaarden en zagen ze boytrys (een schimmel) wat eigenlijk
niet voorkomt in de Languedoc. Ze hadden besloten om er een dessertwijn van te
maken, en met succes!! Wat een prachtige wijn, mooi geconcentreerd en verfijnd.
Het einde van de dag naderde en moesten we afscheid nemen
van Arnoud, onze ‘gids’ die overal mee naar toe ging de afgelopen week. Na het
afscheid gingen wij naar Montpellier om in te checken in het hotel om dan
vervolgens de stad in te gaan om ergens te gaan eten. Na een heerlijk diner en
de goede gesprekken, was het tijd (tenminste, voor de helft van de groep) om
naar het hotel te gaan. Moe en voldaan lag ik in bed.
Dag 5; de volgende ochtend vlogen we weer terug naar
Nederland. Weer vond ik het spannend om te vliegen, maar eenmaal geland in
Nederland kon ik weer ademhalen. Fijn, beide benen op de grond. We hadden
afscheid genomen van de reisgenoten en we gingen terug naar Emmeloord. Eenmaal
terug thuis bleef ik maar vertellen hoe mooi en gaaf ik het had gehad. Zo
vreemd dat zo’n gebied zoveel soorten klimaten en grondsoorten kent. Dat het
ene gebied last heeft van droogte en het andere gebied niet. Dat er bepaalde
druivensoorten zijn in het gebied, maar zoveel verschillende soorten wijnen. Door
alles in de praktijk te zien en uitgelegd te krijgen ben je er veel dichterbij.
Prachtig, nog steeds raak ik niet uitgepraat over deze geweldige reis!
En over het leren? Tja, leren doe ik elke dag. Liever niet
in de schoolbanken, maar in de praktijk! In oktober begin ik aan de wijncursus
SDEN 3, waar ik enorm naar uitkijk.
Graag wil ik Winetable Wijnimport enorm bedanken voor deze
bijzondere ervaring!!
Marielle Merks, gastvrouw restaurant Le mirage
Marielle Merks, gastvrouw restaurant Le mirage
Reacties
Een reactie posten